A legjobb orrplasztika műtétekkel foglalkozó sebészek Magyarországon

Az orrsövényferdülés lényeges tudnivalói

Az arc legkiemelkedőbb része az orr, mely alapvetően meghatározza megjelenésünket, arcvonásainkat. Nem csak a méretbeli problémák, vagy a nem megfelelő forma okozhatnak azonban panaszokat, hanem az orrsövényferdülés is, amely alapvetően a szerv funkcionális működését nehezíti meg, ezzel számos egészségügyi problémát okozva. Az orrsövény választja ketté az orrot belülről, és tereli a levegőt, párásítja, melegíti azt, valamint szűrési feladatokat is ellát. Bár sokaknak nem jelent problémát egy kisebb fokú ferdülés, de a veleszületett vagy az orrot ért trauma miatt kialakult nagyobb kinövések, görbületek, tüskék bizony akár komoly gondokat is okozhatnak.

Műtét az orrsövény területén

Az orrsövény műtét az egyetlen olyan megoldás, mely végleges, és tökéletes eredménnyel zárja a betegséget. A krónikus orrlégzési panaszokkal, és a velejáró egyéb tünetekkel  együttélők számára ajánlott mihamarabb elvégeztetni a beavatkozást, mely történhet altatásban, vagy helyi érzéstelenítésben is. Már az érzéstelenítő oldat beadásával kezdetét veszi az eljárás, ezt ugyanis a szakember  porclemez és a porchártya közé juttatja, ami elősegíti, hogy a lágyrészek könnyebben leváljanak a csontos, porcos sövényről. Miután a lágyrészek eltávolításra kerülnek, a ferde porclemezeket és csontot az orvos kiegyenesíti, vagy akár el is távolíthatja egyes részeit, majd egyenes helyzetben rögzíti azokat a középvonalban. Mivel a metszésre és a varratokra is az orrüregben kerül sor, így külső nyoma gyakorlatilag nincs is annak, hogy beavatkozás történt.

Mik is az orrsövényferdülés legfőbb tünetei?

Érdemes tisztában lennie azzal, hogy a tünetek rányomhatják bélyegüket mindennapi komfortérzetére, és a megfázásos jellegű betegségek is másként zajlanak le mellette. A gyakori orrdugulás, a szaglási zavarok és a horkolás mellett fejfájást, visszatérő náthát, rossz szájszagot is tapasztalnak a páciensek. Mivel sokszor nem jutnak az orron keresztül elegendő levegőhöz, így gyakran nyitott szájjal alszanak, ami reggeli torokszárazságot okozhat. Fontos, hogy specialistával nézesse meg magát az említett tüneteket észlelve, ugyanis az orrdugulást és a náthát gyakran összekeverik az allergiás panaszokkal. A félrekezelés elkerülhető fül-orr-gégészeti vizsgálatot felkeresve, ahol azonnal kiderül, hogy komoly problémáról van-e szó.

Beavatkozás előtt állóknak

Bár sokan tartanak a beavatkozástól, mégis a rajta átesettek egyetértenek abban, hogy a műtét nem fáj. Az egyetlen kellemetlenség a helyi érzéstelenítésben végzett eljárás alatt, hogy ropogó hangot hallani. Ez magából a műtét jellegéből is adódik, valamint abból, hogy a koponyacsont rendkívül jól vezeti a hangot. Az eljárást követően tampont helyez a szakember az orrba, és gipszsínnel rögzíti azt. Ez sem fájdalmas, így ha kizárólag a félelem tartja vissza, és szenved tovább is a mindennapokban a tünetektől, akkor megéri belevágnia, és mihamarabb túllenni az eljáráson.

Mire számíthat a műtét után?

Az orrsövény műtét után még előfordulhat vérzés, váladékozás, és a beszáradt vértől, valamint sebváladéktól orrdugulás is tapasztalható, ez azonban fokozatosan megszűnik, kitisztul. Speciális orrkenőcs és orrolaj használata javasolt a műtétet követő egy hétben, így a nyálkahártyának gyorsabban sikerül majd regenerálódnia. Mivel eleinte szájon át veszi a páciens a levegőt, így a torka gyorsabban kiszáradhat, ami megelőzhető megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel. Fájdalomcsillapítóval egyhíthetőek a kellemetlenségek, az olyan vérbőséget okozó tevékenységek pedig, mint a forró fürdő, eleinte mindenképpen kerülendőek.

A technológia modern vívmányai

Egyes klinikákon lézeres orrsövény műtét is elérhető, de ennek alkalmazhatósága nagymértékben függ attól, hogy milyen szintű elváltozás orvoslására van szükség. Mint a lézeres eljárások esetében általában, itt sem kell vérzéstől tartani, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy sokszor tökéletes végeredményt kizárólag a sebészi beavatkozás jelent. Abban az esetben, ha szeretne többet megtudni orrsövényferdülésének kezelési lehetőségeiről, forduljon bizalommal az általunk javasolt klinikák szakembereihez!

Oldalunkon összegyűjtöttük a szakma legjobb sebészeit, hogy Ön nyugodt szívvel választhasson közülük.

Válasszon orvost most!